Recensie Quotum

Gepubliceerd op 22 december 2021 om 16:40

Recensie: Quotum – Marloes Morshuis door Paula van bookbreak.nl

Marloes Morshuis schreef eerder Borealis en De schaduwen van Radovar. Nu is er een nieuw boek: Quotum – Project Z. Het eerste boek dat ik las van Morshuis én zeker niet de laatste.

Recensie: Quotum – Marloes Morshuis

Door Paula van bookbreak.nl

Een dystopische wereld & twee broertjes op de vlucht

De setting waarin Quotum zich afspeelt is dystopisch te noemen – de aarde is niet vergaan, maar wel flink veranderd. Een groot deel van Nederland staat bijvoorbeeld onder water. Waar eerst land was, is nu moeras. De temperaturen in de zomer zijn torenhoog, in de winter is het ijskoud. Als lezer volgen we het verhaal van Axel, die samen met zijn ouders en broertje Tommy ‘in de slinkstand is gezet’. De wereldraad heeft namelijk een quotum ingesteld omdat de aarde te vol is. Voor Axel en Tommy is geen plek meer, dus mogen ze als slinkers nog maar half leven.

‘Vanaf dat punt kon ik écht niet meer stoppen met lezen’

Het verhaal begint met het normale leven van Axel en Tommy. Ze mogen niet meer naar school als slinkers, dus overdag zijn ze bezig met hun slinkerdienst (afval opruimen op straat, vooral). Ook hebben de thuis geen verwarming meer en moeten ze leven van een karig voedselpakket. De situatie is al schrijnend genoeg, maar wordt nog veel schrijnender. Axel en Tommy moeten namelijk onverhoopt vluchten, nadat hun ouders plotseling worden opgepakt. Vanaf dat punt kon ik écht niet meer stoppen met lezen, omdat het steeds spannender en avontuurlijker wordt.

Een boek dat je aan het denken zet

Er zijn meerdere dingen die ik zo goed vond aan Quotum. Een daarvan is zeker dat je, naast de hoofdstukken vanuit Axel, korte stukjes leest vanuit een mysterieus personage. In het begin snapte ik er niets van. Je kan er geen touw aan vastknopen. Uiteindelijk vallen er steeds meer puzzelstukjes op zijn plek en begin je te begrijpen wat de drijfveren zijn van dit mysterieuze personage. Verder vond ik de personages spot on. Ze zijn dapper omdat ze vluchten zonder hun ouders, maar tegelijkertijd hebben ze het soms ook zwaar, missen ze hun vader en moeder. Dat maakt het heel gelaagd.

‘Dit is een boek dat je aan het denken zet over de wereld om je heen’

Quotum van Marloes Morshuis is ongelofelijk meeslepend en voelt soms zelfs pijnlijk actueel. Hoewel de wereld in het verhaal veel verder is vergaan, voelt het ook als ‘vijf voor twaalf’. Alsof zoiets naars ook écht kan gebeuren. Ik kreeg er eenzelfde soort gevoel bij als bij Ingesloten van Samira Ahmed. Het voelt met momenten beklemmend, alsof er geen uitweg is. Kortom: dit is een boek dat je aan het denken zet over de wereld om je heen, maar ook een boek dat je meesleept in het avontuurlijke verhaal van Axel en Tommy. Een van mijn favoriete boeken van 2020, nu al.

Cijfer: 9

Wil jij dit boek ook lezen?

Bestel dan hier >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.