Thema Kinderboekenweek 2024: 

Lekker eigenwijs!

Kinderboeken zitten vol met sterke personages die ons laten zien hoe leuk het is om lekker te doen wat jij wilt. Van de brutale versjes van Annie M.G. Schmidt tot boeken vol eigenwijze figuren die het op hun eigen manier doen. Van Matilda tot Mees Kees en van de NEEhoorn tot de dappere ridster. Ga mee naar werelden waar drie maal drie zes is, waar je niet naar je ouders hoeft te luisteren en waar je de hele dag ijs kunt eten. Duik in een boek en vier het dwars zijn! Deze Kinderboekenweek lezen we boeken over personages die een tikkeltje tegendraads en lekker eigenwijs zijn.

KINDERBOEKENWEEKGESCHENK

EEN CADEAUTJE VOOR JOU!

Pieter Koolwijk schrijft dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk, geïllustreerd door Linde Faas. Tijdens de Kinderboekenweek van 2 tot en met 13 oktober krijg je het Kinderboekenweekgeschenk cadeau van je boekhandel bij aankoop van € 13,50 aan kinderboeken.  Het thema van de 70ste Kinderboekenweek is Lekker eigenwijs!

 

Het prentenboek van de Kinderboekenweek

Noëlle Smit illustreert dit jaar het Prentenboek bij de Kinderboekenweek, met teksten van Erik van Os en Elle van Lieshout. Tijdens de Kinderboekenweek van 2 tot en met 13 oktober koop je het Prentenboek voor slechts € 7,99.  Het thema van de 70ste Kinderboekenweek is Lekker eigenwijs!

 

 


Schatpakkers

Nevin is woest. Haar vader vindt dat ze te veel zit te gamen en ze moet naar buiten. De hele middag. Zonder telefoon. Naar buiten! Maar haar vader is onverbiddelijk. Nevin zal haar vader krijgen. Als zij niet op haar scherm mag, mag haar vader niet naar de voetbalwedstrijd waar hij zo naar uitkijkt. Ze grijpt zijn autosleutel en rent de deur uit. Maar dan valt de autosleutel in een put. Weg sleutel.

'Oooh … Schat!' klinkt ineens een hoog stemmetje vanuit de put. Een donkerblauw handje komt tevoorschijn, graait de sleutel tussen de bladeren vandaan en verdwijnt weer.

Samen met haar klasgenoten Bec en Davy probeert Nevin de autosleutel terug te krijgen. En dat gaat niet zonder gevaar …

 

SCHRIJVER: Pieter Koolwijk

Pieter Koolwijk (1974) debuteerde met Vlo en Stiekel. Daarna volgden er nog veel meer leesboeken, zoals Bens boot waar hij een Vlag en Wimpel voor kreeg. In 2021 won hij met zijn boek Gozert de Gouden Griffel. Gozert is het eerste boek van een drieluik, Luna en Missie afbreken zijn het tweede en derde deel. Koolwijk geeft zijn boeken uit bij Lemniscaat en werkt samen met illustrator Linde Faas.

Illustrator: Linde Faas

Linde Faas (1985) cum laude af aan de kunstacademie van Breda. Ze werkt als animator van tekenfilms en als kunstenares, en internationaal als illustrator. Ze is de vaste illustrator van Pieter Koolwijk en maakte eerder haar eigen prentenboeken Ik neem je meeDe jongen en de walvisWaar is Grote Broer? en Ergens in de sneeuw.

 


De vierling op de vensterbank

Vier babyplantjes staan netjes op een rijtje in de vensterbank. Ze groeien hard, want Rosa zorgt voor voldoende water, zon en aandacht.

Maar als de plantjes te groot worden voor hun potjes, moeten ze naar buiten, de grond in. Rosa’s moeder neemt ze mee naar haar moestuin, waar de plantjes kunnen staan tussen al het weelderige groen.

Daar is Rosa helemaal niet blij mee, want alles staat er veel te schots en scheef door elkaar. Er zijn ook nog eens slakken en rupsen. En oude wind kan nooit goed zijn voor haar lieve plantjes.

Rosa trekt haar eigen, strakke plan.

Illustrator: Noëlle Smit

Noëlle Smit (1972) illustreerde tientallen kinderboeken, waaronder Prentenboek van het Jaar 2011 Fiet wil rennen, Zilveren Penseel-winnaar Vuilnisvarkens Job en Bob en gedichten van Annie M.G. Schmidt. Ook maakte zij bij uitgeverij Querido een reeks tekstloze prentenboeken: In de tuinNaar de markt en Aan zee. Haar boeken zijn in veel landen gepubliceerd waaronder Frankrijk, Engeland, Duitsland, Denemarken, Brazilië en de Verenigde Staten.

schrijvers: Erik van Os en Elle van Lieshout 

Erik van Os en Elle van Lieshout zijn kinderboekenschrijvers die zowel alleen als samen al heel wat kinderboeken hebben gemaakt, zoals Heertje en meneertje, Daantje Dirigentje, Mejuffrouw Muis en Julia en Ot. Het werk van het echtpaar is in meerdere talen vertaald.


Kerntitels per groep