Leesclub: Het schaduwjaar

Gepubliceerd op 22 december 2021 om 15:36

Boekrecensie – Het Schaduwjaar van Kim Liggett door Kimberley in opdracht van firefly-book.com

Gastblogger:

Kimberley – Het Schaduw Jaar

Boekrecensie – Het Schaduwjaar van Kim Liggett
Titel: Het schaduwjaar
Auteur: Kim Liggett
Verschenen: september 2019
Aantal pagina’s: 339
Genre: Young Adult, Dystopie, Feminisme
Uitgeverij: Best of YA

Even kort voorstellen
Leanne (Lili) vroeg mij of ik een blog wilde schrijven over de afgelopen boekenclub bijeenkomst van 28 februari. Natuurlijk wil ik dat doen, dat vind ik juist erg leuk! Ik ben Kimberley, 29 jaar en lid van de boekenclub: ‘We love Books’. We komen bij elkaar in de Toverlantaarn in Leeuwarden.

Rondje wat vond iedereen ervan?
Leanne was onze gespreksleidster en had mini ‘whiteboards’ voor ons meegenomen, zodat we ons op elke vraag even kort konden voorbereiden en niet onze mening stiekem konden bijstellen.
De meningen over het boek waren erg verdeeld en gingen van 1 ster tot aan 5 sterren. Het was mooi om te zien dat ieder zijn eigen levenservaringen meenam tijdens het lezen van het boek en zo de kijk op het boek per persoon kon verschillen. Het boek was volgens eigenlijk iedereen niet moeilijk om lezen, sommige mensen vonden het wel iets lastiger om erin te komen dan anderen en naar het einde toe werd het voor iedereen spannender. Het gemiddelde aantal sterren kwam uiteindelijk op 4,8.

“You eyes are wide open, but you see nothing.”

Favoriete personage
De volgende vraag voor ons was: ‘wie is je favoriete personage?’ Ik vond het hier vooral erg leuk dat we eigenlijk allemaal niet gingen voor het standaard antwoord van de hoofdpersoon. Veel kozen voor Gertie, omdat ze heel veel groeit in het verhaal en verandert van een meisje in een vrouw. Er werd ook gekozen voor June, de zus van Tierney (Tierney is de hoofdpersoon), omdat ze haar helpt en we vonden de moeder van Tierney een stoer wijf.

Meest gehate personage
Hier kwam de naam Kiersten heel veel naar voren, ze is de aanstichtster van heel veel ellende in het boek. Ook de jagers en de mannen in het boek vonden we niet allemaal hele leuke personages.

Wat zou jij doen in je jaar? En wat zou je magie zijn?
We waren het met elkaar eens dat we blij waren dat we niet echt een schaduwjaar hoeven door te maken. Echt voorbereiden is geen optie, omdat de vrouwen in het boek niet met elkaar mogen communiceren zonder dat er een man bij is. Maar we hoopten vooral niet gek te worden en op elkaar te kunnen steunen. We hadden twee mensen die graag onzichtbaar wilden zijn (botsingsgevaar) en dan vooral de hele tijd in beeld zouden komen tijdens de verfilming . Verder gingen onze krachten van planten laten groeien, het weer beïnvloeden tot mensen positief beïnvloeden.

“Sometimes I feel like we might burn down the world to cindery bits, with our love, our rage, and everything in between.”

Het einde
Wij en ook de online bloggerwereld zijn er niet over uit of Tierney op dit moment sterft of niet. Ikzelf had dit niet zo gelezen, maar na het herlezen van het einde kan ik mij heel goed voorstellen dat andere mensen dit wel dachten. Voor de mensen die het boek hebben gelezen? Wat denken jullie?

Mijn mening
Ik heb het boek zelf 5 sterren gegeven, ik vloog erdoorheen en vond het boek een prachtig eerbetoon aan de moeders die er op wat voor manier dan ook zijn voor hun dochters. Het laat heel mooi zien hoe krachtig wij vrouwen zijn!

Liefs,
Kimberley

⭐⭐⭐⭐⭐

Wil jij dit boek ook lezen?

Bestel dan hier    >>>>>>>>>>>>>>>>>

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.